maanantai 13. toukokuuta 2013

Pienoishovia rakennetaan 5

Essin tekemät kukka-asetelmat ovat yksityiskohdiltaan todella tarkkoja.

Komeat ja runsaat kukka-asetelmat kuuluivat Pietari Brahen hovin koristuksiin. Barokin kukka-asetelmat olivat runsaita ja epäsymmetrisiä. Asetelmiin saattoi kuulua kukkien lisäksi hedelmiä, vihanneksia, perhosia, hyönteisiä ja jopa käärmeitä. Aikakauden maalausten kukka-asetelmissa saattoi olla kymmeniä - jopa yli sata – eri vuodenaikojen kukkia, kuten keisarin pikarililjoja, akileijoja, pioneita, ruusuja, sinisiä iiriksiä, kevätkelloja, hyasintteja, keltanarsisseja, neilikoita, kevätesikoita, lemmikkejä, syklaameja, omenankukkia, kehäkukkia, tulppaaneja jne. Kukka-asetelmat kuivattiin, jotta niistä riittäisi iloa pidemmäksi aikaa.

Nuo mahtavat kukkavihot kertovat, että kukkien kasvattamisesta oli tullut monille harrastus. Tulppaanien kasvattamisesta tuli eritoten Hollannissa 1600-luvun alkupuolella liiketoiminnan ja keinottelun kohde. Myös Pietari Brahen puutarhassa kasvatettiin keittiöyrttien ja hedelmien lisäksi kukkia. Brahe istututti linnan puutarhaan vuonna 1650 mm. 20 luumu-, 17 päärynä- ja 43 omenapuuta. Hän tilasi puutarhaansa monenlaisia eksoottisia, siemeniä, jotka eivät kuitenkaan kestäneet Turun ankaria sääolosuhteita.

Maljakkoina käytettiin aluksi ruukkuja, pulloja ja kannuja, siis jokapäiväisiä käyttöesineitä. 1600-luvulla kiinalaisesta sinivalkoisesta posliinista ja sitä jäljittelevästä Delftiläisestä fajanssista tuli suosittua myös kukkamaljakkoina.

Kukkaloisto tavoitti linnojen ja kartanoitten puutarhat ja varsinkin kasvillisuuden omituisuudet kiehtoivat. Floristi-nimitys tarkoitti uusien muunnosten kasvattajaa. Kukkien kauppaajat jakoivat 1600-luvulla myyntituotteensa tulppaaneihin, hyasintteihin, pihaesikoihin, loistoesikoihin, tarhaneilikoihin, tarhasulkaneilikoihin, vuokkoihin ja leinikkeihin. Aasiasta ja Amerikasta tuotujen lajikkeiden lisäksi kiinnostuttiin kotoperäisistä kasveista ja erityiseen suosioon kohosivat kasvit, joissa oli kerrannaiset kukat. Näistä ”tuppi tupessa” –kukista tehtiin monenlaisia värikkäitä kukka-asetelmia keramiikka-, metalli ja lasiastioihin.

Eurooppalaista alkuperää olevista puutarhakasveista kaikkein suosituin ja arvostetuin oli ruusu, jota käytettiin hajusteeksi sekä puutahojen ja juhlasalien koristuksiksi. Myös ruusun lääkinnälliset ominaisuudet olivat tiedossa.

Seija ja Salme

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti